Zelf een goede tekst schrijven. Het klinkt makkelijk, maar als je begint blijkt het toch lastiger. Als dé tekstschrijver van het échte verhaal achter de mens, speel ik dagelijks met de Nederlandse taal. Zinsopbouw, spelling, grammatica… In dit blog geef ik je, namens PuurSan, een aantal praktische tips voor het schrijven van een goede tekst.
Focus à la PuurSan
Zorg voor een focus à la PuurSan. Bepaal vooraf duidelijk waar de tekst over gaat. Wat is het onderwerp en welke boodschap wil je overbrengen? Noteer dit in een paar (steek)woorden bovenaan je document. Als de tekst klaar is, controleer je aan de hand van deze woorden of de hele tekst de juiste boodschap uitdraagt. De (steek)woorden zorgen voor de juiste focus.
Nog een tip voor de juiste focus: zet alles wat ruis kan veroorzaken uit of op stil (radio, telefoon…).
Schrijfhulpmiddelen
Schrijf de hele tekst, zonder dat je nadenkt of de zinsopbouw en spelling juist is. Blijf in de flow van het schrijven. Heb je de tekst klaar? Drink een koffie, wandel een rondje; laat de tekst vooral even liggen. Na je bakkie of wandeling kijk je met een frisse blik naar je verhaal.
Twijfel je of een woord juist is? Check dit dan bijvoorbeeld op www.woorden.org of www.vandale.nl. Op woorden.org vind je ook quotes en gezegden. Leuk ter inspiratie als je jouw verhaal nog iets extra’s wilt geven.
Staat er in een aantal zinnen hetzelfde woord? Bekijk op www.synoniemen.net of je het woord kunt vervangen.
Vermijd (vak)jargon
(Vak)jargon is een van de meest grote struikelblokken in een tekst. Lezers haken hierdoor vaak af. Zelfs ik, als tekstschrijver PuurSan, begeef me nu op glad ijs, want (vak)jargon is ook jargon. Ofwel jargon is een moeilijk woord voor onbegrijpelijke vaktaal.
Kun je er niet omheen? Geef een duidelijke uitleg, het liefst in Jip & Janneke taal. Daarmee bedoel ik; taal die iedereen begrijpt, zelfs een klein kind. Maak het zo eenvoudig mogelijk. Als je toch een moeilijk woord gebruikt, leg het dan direct uit in een tekst tussen haakjes. Een andere (betere) optie is om het moeilijke woord te vervangen door een synoniem. Hiermee zeg je hetzelfde, maar is het makkelijk te begrijpen. Zoals ik in de vorige alinea aangaf, kun je op www.synoniemen.net zoeken naar een vervangend woord.
Voorbeeld (vak)jargon
Ik decanteer de wijn.
of
Ik schenk de wijn in een glazen karaf.
Korte zinnen
Je kent ze wel; langdradige teksten met enorme volzinnen. Ze lezen onprettig waardoor je afhaakt. Dat wil je voorkomen met jouw tekst. Gebruik dus korte zinnen met één boodschap.
Voor een beetje houvast:
Makkelijk te begrijpen: zin tot 10 woorden
Begrijpelijk: zin 10-20 woorden
Moeilijk te begrijpen: zin 20-40 woorden
Voorbeeld (korte) zinnen
Ik dacht dat jij de vaas met bloemen, die we gisteren gekregen hebben van oma, op tafel had gezet?
of
Heb jij de vaas met bloemen, die we gisteren van oma kregen, op tafel gezet?
of
Heb jij de vaas met oma’s bloemen op tafel gezet?
Laatste check
Wat je ook schrijft, houd continue in het achterhoofd wie jouw tekst leest. Stem daar zoveel mogelijk op af. Is de tekst klaar? Laat de tekst dan door iemand lezen die geen kennis van het onderwerp heeft. Vindt deze persoon dat jouw tekst lekker leest én begrijpelijk is, dan is jouw tekst duidelijk en zit jouw schrijfklus erop😊.
Wil je op de hoogte blijven van mijn schrijfsels en blogs? Laat dan je naam en mailadres achter met het onderwerp: blog/schrijfsels.