Een tekstschrijver doet meer dan alleen schrijven

Regelmatig krijg ik de opmerking: ‘Maar jij schrijft toch alleen als tekstschrijver’.
Was dat maar waar. Er komt meer bij kijken om een goed verhaal of vlotte tekst te schrijven. Waarom zijn er anders verschillende tekstschrijvers? De een is vertaler, de ander persvoorlichter en nog een ander schrijft levensverhalen.
Volgens de Van Dale is een tekstschrijver iemand die in opdracht teksten schrijft. Inhoudelijk bevat het meer dan alleen het schrijven van teksten. In dit blog licht ik toe wat een tekstschrijver allemaal doet. Een kijkje achter de schermen…

 

Wat doet een tekstschrijver nog meer?

 

– Doel en doelgroep begrijpen

Om te beginnen is het belangrijk om het doel en de doelgroep te begrijpen. Als PuurSan ga ik eerst op de stoel van mijn klant ‘zitten’, zodat ik begrijp welke boodschap overgebracht moet worden. Daarna ga ik op de stoel van de doelgroep ‘zitten’. Ik vraag me dan af: wat speelt er bij hen, welk probleem moet er opgelost worden, welke taal spreekt hen het meeste aan…? Als de doelgroep te ‘onbekend’ voor me is, lees ik me vooraf in. Hoe meer ik weet, hoe beter ik de tekst hierop kan laten aansluiten.

 

– Verzamelen informatie

Voordat ik als tekstschrijver écht ga schrijven, verzamel ik de juiste informatie. Persoonlijk krijg ik deze informatie het liefst aangeleverd door mijn klant. Zo kan ik sneller in mijn pen kruipen en het bespaart uren. Een echte win-win😊. Indien de informatie niet compleet is, ga ik zelf op onderzoek uit of ik vraag aan de klant nog (extra) informatie. Het afnemen van een interview is ook een optie. Hiermee verzamel je niet alleen veel informatie, je leert ook de persoonlijkheid ‘achter de woorden’ kennen. En dat is vaak nog belangrijker. Met PuurSan maak ik hier graag gebruik van. Het is een van mijn favorieten informatiebronnen.

 

– Schrijven en redigeren

Het doel en de doelgroep is helder, alle informatie verzameld; tijd om te schrijven en redigeren. Als PuurSan maak ik allereerst een globale opzet – drink een bak koffie – verfijn het document – leg het minimaal een paar uur aan de kant – en redigeer het tot slot. Met redigeren zorg ik, net als andere tekstschrijvers, voor de verfijning, check de rode draad, spelling en grammatica; alles voor een prettig leesbare tekst.

 

– Correctieronde

Als alle puntjes op de i staan, stuur ik de tekst door naar mijn klant. De op- of aanmerkingen verwerk ik tijdens deze correctieronde. Het verschilt per opdracht en tekstschrijver hoeveel correctierondes er zijn. Spreek vooraf duidelijk af hoeveel rondes er in de prijs zitten. Zo voorkom je ongewenste verrassingen.

– Overleg en samenwerken

Een tekstschrijver schrijft dus niet alleen teksten in opdracht. Naast bovenstaande punten is samenwerken en regelmatig overleg net zo belangrijk voor een goed resultaat. Dat is ook de reden dat ik als PuurSan altijd een persoonlijk kennismakingsgesprek voer, voordat ik een samenwerking aanga. We kijken of het klikt en of ik jou kan helpen met jouw persoonlijke wensen.

 

Dit blog, het is een kijkje achter de schermen van een tekstschrijver. Die dus meer doet dan alleen schrijven😉. Heb je nog een vraag over wat een tekstschrijver doet? Laat het me weten. Ook als je interesse hebt in mijn expertise😊.

Meer schrijftips?
Lees het blog:
Hoe schrijf je een goede tekst?
of
Schrappen, die overbodige woorden!

Wil je op de hoogte blijven van mijn schrijfsels en blogs? Laat dan je naam en mailadres achter met het onderwerp: blog/schrijfsels.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant