Schrappen, die overbodige woorden!

Schrijven is schrappen. Onbewust gebruiken we overbodige woorden. Streep ze weg; hoe korter de tekst, hoe krachtiger. Als tekstschrijver van het échte verhaal achter de mens, word ik dagelijks verleid door overbodige woorden. In dit blog neem ik je, namens PuurSan, mee zodat je de overbodige woorden gaat herkennen en schrappen.

Wat zijn overbodige woorden

Overbodige woorden. Nietszeggende woorden. Kleine woorden. Hoe je ze ook noemt. Het zijn woorden die je beter kunt schrappen. Zonder deze woorden, is je tekst beter. Vanuit onze spreektaal, zijn we ze gewend. Maar voegt het woord niets toe? Schrappen!

10 veelvoorkomende overbodige woorden

Voortaan gaan jouw alarmbellen rinkelen bij deze veelvoorkomende overbodige woorden. Per woord geef ik een voorbeeld.

1. Dus
– Ik werk, dus ik kan niet mee
Dus dit is het moment om je eigen bedrijf te starten.

2.  Echt
– Die tekst schreef je echt goed.
– Dat krijg je hiermee echt onder de knie.

3.  Vaak
– Jij onderschat vaak wat je in je mars hebt.
– Het komt vaak voor dat jongeren…

4. Heel
– Dit cadeau is heel waardevol voor mij.
– Het is een heel uitgebreid onderzoek naar de biologische oorzaak.

5.  Maar
– Ik weet zeker dat het kan, maar ik weet alleen niet hoe.
– Het was de bedoeling dat iedereen een introducee meenam, maar dat is helaas niet gelukt.

6. Toch
– Je moet toch zelf die drempel over.
– Hoe krijg ik de auto toch gestart met een lege accu?

7. Even
– In de volgende alinea, licht ik het even kort toe.
Even terug naar het begin…

8. Weer
– Ga je weer naar Spanje op vakantie?
– Ik heb steeds weer dat vrolijke liedje in mijn hoofd.

9. Eigenlijk
– Ga je eigenlijk met de bus?
– Eigenlijk klopt dit niet. –> Dit klopt niet.

10. Kortom
– De mountainbiketocht met jou was kortom een leuke ervaring.
Kortom, schrijven is schrappen.

Ik hoor je denken: zijn dit alle overbodige woorden? Nope. Het spijt me😉. Wat dacht je van: soms, dan, ook, meestal, erg, toen… Scan je tekst op nietszeggende woorden, schrap ze en kijk wat het voor jouw tekst doet.
Succes ermee!

Ps. Ja, ook ik trap er soms in. Hopelijk stelt dit je gerust😉.

Meer schrijftips? Lees het blog: Hoe schrijf je een goede tekst?

Wil je op de hoogte blijven van mijn schrijfsels en blogs? Laat dan je naam en mailadres achter met het onderwerp: blog/schrijfsels.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant