Waarom levert een interview een betere tekst op?

Een interview… Het klinkt misschien wat eng. Wellicht lijkt het je onzinnig om te komen tot een goede tekst. Als dé tekstschrijver voor het échte verhaal achter de mens, ervaar ik dagelijks het belang van een interview. In dit blog leg ik je, als tekstschrijver PuurSan, uit waarom een interview altijd een betere tekst oplevert.


Authenticiteit is jouw sleutel

Nu denk je misschien; zucht, alweer een verhaal over authenticiteit of authentiek zijn. Blijf toch nog even hangen😉 en ga maar eens na waar jij op aanhaakt. Is dat een algemene ietwat zakelijke tekst? Of een tekst waarin je de persoon (achter het bedrijf) leert kennen?

Voordat je met iemand in zee gaat wil je, bewust of onbewust, weten wat je aan diegene hebt. Je wilt als het ware alvast een beetje kennismaken. Dit geldt voor jou en voor jouw klanten. Het laten zien van wie je bent en wat jouw waarden zijn, is dus essentieel om de juiste mensen aan te trekken.
Ieder mens is uniek, jij ook! Net als jouw verhaal en dát is jouw sleutel.

Jouw authenticiteit, jouw persoonlijkheid moet dus terug komen in de teksten. Ik weet uit eigen ervaring dat dit ongemakkelijk voelt; Moet dat echt? Mensen zien me aankomen. Dat doet er toch niet toe… Ondanks dat ik tekstschrijver ben, het belang van authenticiteit inzie, had ook ik hier moeite mee. Het voelde eng, borstklopperig en onwennig. Ik schreef hier laatst nog een post over. Het was simpelweg mijn blinde vlek. En die vlek heb jij ook.

Door je te laten interviewen, geef je de ruimte voor een nieuwe kijk op jou en jouw werk. Een tekstschrijver leeft jouw leven niet en kan jouw verhaal bekijken vanuit een helicopterview. Daarnaast leert de tekstschrijver jou heel goed kennen en kan jouw persoonlijkheid dus verwoord worden in de teksten.


Weg van je blinde vlek

Nog even terugkomend op de ‘blinde vlek’. Jij kent jouw verhaal door en door. Je weet alle details, struggles en overwinningen. Voor jouw gevoel is alles wat je deelt al snel te veel of overdreven. Niets is minder waar. Het gaat erom dat mensen zich herkennen in jouw verhaal en/of dezelfde waarden delen.
Tijdens een interview vertel je (hopelijk😉) vrijuit jouw persoonlijke verhaal. De details die voor jou zinloos lijken, zijn voor de tekstschrijver goud waard. Dat zijn de haakjes die nodig zijn voor een goede, persoonlijke tekst.

Een goede interviewer/tekstschrijver stelt de juiste vragen, vraagt door naar details en neemt jouw emoties waar. Daar waar jij denkt; is dit belangrijk dan? Precies daar, zit jouw blinde vlek die de tekstschrijver wegpoetst en vertaalt naar jouw kracht. Want geloof het of niet; jouw blinde vlek, is jouw kracht. Je ziet het alleen niet, omdat het zó gewoon voor jou is. Maar juist met wat voor jou zó gewoon is, maak jij het verschil.
En die spiegel houdt een goede tekstschrijver, aan de hand van een interview, jou voor. Op deze manier krijg jij zicht op jouw blinde vlek. De tekstschrijver verwoord het vervolgens in een goede, persoonlijke tekst.


Interview à la PuurSan

Wil je een sterke, creatieve tekst met body? Interview dan à la PuurSan. Interviewvragen beantwoorden op papier, kan ook. In eerste instantie lijkt dit misschien makkelijker en sneller. Niets is minder waar. Hierdoor mis je de vragen die er écht toe doen. Een goede interviewer/tekstschrijver reageert op wat er verteld wordt, op emoties en vraagt door. Deze vragen maken het verschil en kun je vooraf niet verzinnen. Dat ene woord, die ene zin, die onuitwisbare herinnering… Er ontstaan haakjes, het zorgt voor creatieve invalshoeken en voor de persoonlijke noot in de tekst. Het is allemaal voeding voor de tekstschrijver.


Interview door tekstschrijver

Als jouw teksten één grote worsteling voor je zijn, dan heb ik maar één tip: laat je interviewen door een tekstschrijver. Uiteraard ben ik hier enthousiast over😊. Graag geef ik je, namens PuurSan, nog wat mee om een goede keuze te maken.
– Zorg dat je eerst kennismaakt met de tekstschrijver. Face-to-face. Wat mij betreft vormen een klik en vertrouwen namelijk de basis. Je moet je prettig en veilig voelen, anders kun je jouw verhaal niet in ‘vrijheid’ delen. Als jij je niet ‘vrij’ voelt, kan de tekstschrijver niet vangen wie je echt bent en wat je wilt overbrengen.
– Zorg ook voor focus en voldoende tijd. Overleg vooraf met de tekstschrijver hoeveel tijd nodig is
en zorg dat je niet afgeleid of gestoord kunt worden. Op deze manier houd jij en de tekstschrijver de volledige focus bij het interview.
– Zorg dat je alle informatie deelt. Dit staat natuurlijk niet op zichzelf. De oprechte interesse van de tekstschrijver moet je voelen. Alleen goede vragen stellen is wat mij betreft niet voldoende. Goed luisteren, ook tussen de regels door, maakt het verschil.
De oprechte interesse, creëert voor jou de veilige ruimte om jouw verhaal te delen. Op die manier kun jij alles geven wat nodig is en haal je het maximale uit het interview. En zeg nou zelf; als je betaalt voor nieuwe, persoonlijke teksten, verdien jij toch ook het beste van het beste.


Voordelen interview

– geen frustratie meer dat je het niet op papier krijgt
– tijd voor eigen business
– weg met jouw blinde vlek
– teksten zijn op jouw lijf geschreven
– jarenlang plezier van kwalitatieve teksten
– een goed verhaal verdient zich altijd terug

Wat je keuze ook wordt… Laat zien hoe waardevol jij bent!

Wil je op de hoogte blijven van mijn schrijfsels en blogs? Laat dan je naam en mailadres achter met het onderwerp: blog/schrijfsels.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant