What’s in a name

Transgender, het is een hot onderwerp. Iedereen heeft er wel een mening over. Sinds een tijdje, komen ook wij dagelijks in aanraking met dit onderwerp. Niet dat we er om gevraagd hebben. Nee, ook ons overkwam het. Net als bij vele transgenders waarschijnlijk.


Proost op het leven

We maakten een prachtige fietstocht door Catalonië. Genoten volop van de afwisselende natuur. Van de bruisende zee, tot de hoge, soms bijna onbegaanbare wegen van de Pyreneeën. Ineens kregen we een app. Op het thuisfront was het niet helemaal pluis. Er was een kip overleden. Nou ja, dat kan gebeuren. We appte: ‘Stop haar maar in de groencontainer’. Het klinkt cru, maar zo gaat het leven.
De kip was al wat stijfjes, het groenbakje wat klein. Hmm, als ik de kip aanduw, breek ik haar pootjes, dacht onze kippenoppas. Nee, dat is zielig, dan maar losjes erop leggen.
Je zult wel denken, die kip voelt echt niets meer hoor. En ja, je hebt gelijk. Maar voor onze kippenoppas voelde het echt anders.
Onder de Spaanse zon, proostten wij die avond op het leven van onze kip en alle lekkere eitjes die ze ons gaf.


Kip en het ei

Eenmaal terug van onze relaxte vakantie, was er enige onrust bij de overgebleven kippen. Ze liepen met hun ziel onder hun pootjes. Ze misten duidelijk de overleden opperkip. Na ruim een week werd het iets rustiger in kippenland. Maar hé, horen we dat goed?! Een licht gekreun komt uit de kippenren, en nog eens en nog eens. We beschouwden het als een incident.
Een van onze kippen dacht daar heel anders over. De kip had een nieuwe missie: Onze baas is overleden, dus vanaf nu word ik ‘haan’. Sindsdien horen we elke dag, meerdere keren, een soort van gekraai. Oefening baart kunst… de stembanden van de kip doen het steeds beter; het gekraai gaat steeds luider. En de tijd dat deze kip een ei legde, is echt voorbij.


What’s in a name

Toch mag deze kip bij ons blijven. We zullen zeggen: totdat de dood ons scheidt. De kip is er namelijk niet minder om, het overkwam haar. Ze voelde zich niet meer lekker in haar vel. Nu ze ‘haan’ is, kraait ze vrolijk rond. Dat is toch het belangrijkste. Zij, of hij?! What’s in a name. Geluk, daar draait het om. Dus leef zoals je wilt zijn. Transgender of niet, je bent goed zoals je bent!

Wil je op de hoogte blijven van de PuurSan schrijfsels en blogs? Laat dan je naam en mailadres achter met het onderwerp: blog/schrijfsels.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant